Kdy člověk poprvé okusil specifickou chuť kapusty? Historici se na tom dodnes nevědí shodnout. Jisté je, že už Řekové tuto zeleninu vařily a používali jako lék na opilost.
Italové v průběhu let vyšlechtili kapusta s listy, které připomínaly šupinatou dinosaurů kůži, Skotové se hrdili odrůdami s purpurovými listy, které vypadaly jako volánové spodničky a Rusové sázeli kapusta, který přežil i ve sněhu.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK
Ani celiatici se jich nemusí bát. Proč byste měli jíst ovesné vločky?
Čtěte
Dnes je kapusta mnohými považován za nudnou zeleninu a na talíři se mu spíše vyhýbají.
Kel však nemusí být jen součástí mdlých polévek, které si pamatujeme ještě z dob mateřské školy. Do jídelníčku se dá zařadit mnohem propracovanějšími způsoby.
A pokud jde o některé zdraví prospěšné látky, v konkurenci jiné zeleniny výrazně vyčnívá.
Kapusta je výživová elektrárna
Vědecké důkazy nepochybně podporují skutečnost, že zelná zelenina zahrnuta v lidské stravě může pozitivně ovlivnit zdraví i celkové blaho člověka. V porovnání s jinými druhy košťálové zeleniny (například brokolice či květák) je však živinový profil kapusty mnohem zajímavější.