spot_img

Přehnali jste to s alkoholem? Salát pomůže zmírnit oxidační stres

Kdy člověk poprvé okusil specifickou chuť kapusty? Historici se na tom dodnes nevědí shodnout. Jisté je, že už Řekové tuto zeleninu vařily a používali jako lék na opilost.

Italové v průběhu let vyšlechtili kapusta s listy, které připomínaly šupinatou dinosaurů kůži, Skotové se hrdili odrůdami s purpurovými listy, které vypadaly jako volánové spodničky a Rusové sázeli kapusta, který přežil i ve sněhu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK
Ani celiatici se jich nemusí bát. Proč byste měli jíst ovesné vločky?
Čtěte
Dnes je kapusta mnohými považován za nudnou zeleninu a na talíři se mu spíše vyhýbají.

Kel však nemusí být jen součástí mdlých polévek, které si pamatujeme ještě z dob mateřské školy. Do jídelníčku se dá zařadit mnohem propracovanějšími způsoby.

A pokud jde o některé zdraví prospěšné látky, v konkurenci jiné zeleniny výrazně vyčnívá.

Kapusta je výživová elektrárna

Vědecké důkazy nepochybně podporují skutečnost, že zelná zelenina zahrnuta v lidské stravě může pozitivně ovlivnit zdraví i celkové blaho člověka. V porovnání s jinými druhy košťálové zeleniny (například brokolice či květák) je však živinový profil kapusty mnohem zajímavější.

Get in Touch

spot_img

Další články autora

spot_img

Reklama

spot_img

Nejnovější články