BRATISLAVA. Kolorektální karcinom – rakovina, která se vyvíjí v tlustém střevě a konečníku, je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí souvisejících se zhoubným onemocněním.
Ačkoli stále není zcela jasné, proč se onemocnění objeví, mezi rizikové faktory patří červené maso a masné výrobky, obezita, alkohol a kouření.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK
Rakovina tlustého střeva zpočátku nebolí
Čtěte
Nejnovější výzkum však naznačuje, že je třeba se podívat ještě dál a vše se může začít již před narozením. Klíčovým faktorem pro vznik rakoviny střev v dospělosti totiž mohou být už podmínky v děloze matky.
Děti žen, které měly během těhotenství nadváhu nebo obezitu, mají vyšší riziko rakoviny tlustého střeva v pozdějším věku, ukazuje studie zveřejněná v časopise Gut.
Rakoviny tlustého střeva bude ještě více
Odhaduje se, že v roce 2020 bylo na celém světě 19,3 milionu nových případů rakoviny a téměř deset milionů úmrtí na rakovinu. Z toho rakovina tlustého střeva a konečníku představovala deset procent všech diagnostikovaných případů.
Zatímco v mnoha zemích s vysokými příjmy se míra výskytu a úmrtnosti na tento typ rakoviny u starších dospělých snížila nebo stabilizovala, u mladších dospělých se téměř zdvojnásobila.