Odkdy v oblasti úrodného půlměsíce poprvé vypěstovali oves, dokázala se tato plodina přizpůsobit různým klimatickým podmínkám a geografickým oblastem.
V současnosti patří mezi nejzdravější dostupné obiloviny a nejčastěji se zpracovává do podoby ovesných vloček.
Bez ohledu na to, zda jejich milujete nebo nenávidíte pro jejich nevábnou kašovitou strukturu, mohli by vás přesvědčit zejména svou nutriční hodnotou a zdravotními benefity.
Pokud neskončí ve vaší snídaňové misce, můžete tuto vlákninou nabitou potravinu použít také jako vynikající základ množství zdravých sladkých i slaných jídel.
Jsou nabité vlákninou, vitamíny a bílkovinami
Na rozdíl od pšenice a většiny ostatních zrn, obsahuje oves specifický typ rozpustné vlákniny betaglukan, která prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi a tím snižuje i riziko výskytu kardiovaskulárních chorob a cukrovky.
Výzkumy zjistili, že denní dávka nejméně tří gramů ovesného beta-glukanu může snížit hladinu cholesterolu v krvi až o pět až deset procent.